Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας του ΕΜΠ σε εταιρείες τεχνοβλαστούς του ΙΤΕ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποίησε 15μελής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο μίας σειράς επισκέψεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (spin-offs), που διοργανώνει η Δομή Υποστήριξης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, με σκοπό τη δικτύωση των φοιτητών και ερευνητών με νέους επιχειρηματίες., ώστε να γνωρίσουν από κοντά τη στρατηγική ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων.

Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές από διάφορες  σχολές του ΕΜΠ, με επικεφαλής την επιστημονική συνεργάτιδα της Δομής, Δρ. Ιωάννα Καστέλλη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί 5 εταιρείες τεχνοβλαστούς  του ΙΤΕ και να δει από κοντά τη λειτουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και να διαπιστώσει τις δυνατότητες  που αυτό παρέχει σε τεχνοβλαστούς και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Εκεί οι ερευνητές και φοιτητές του ΕΜΠ είχαν εκτενείς συζητήσεις με τους συναδέλφους τους από το ΙΤΕ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, με μακρά εμπειρία στην αξιοποίηση της έρευνας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ίδρυσης τεχνοβλαστών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων αντήλλαξαν τεχνογνωσία στους τομείς της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, της στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών τεχνοβλαστών, της προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εταιρειών.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και την ομάδα διαφανών αγώγιμων υλικών και διατάξεων, στις εταιρείες Traqbeat, Enzyquest, Biomimetic, Biopix-t και PCNanomaterials και διαδικτυακή συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ Δρ Αρετή Μούρκα και τον διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Δρ Κωνσταντίνο Βαβέκη. Με την εν λόγω επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δομή ξεκινά μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας για τις δυνατότητες διάχυσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”

Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”

Με ευρεία συμμετοχή και σε δημιουργικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora, Innovation to Society, με τίτλο “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία” την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν ο αντίκτυπος των δράσεων του Κόμβου Science Agora στα 2 χρόνια λειτουργίας του, πώς συνετέλεσε στην […]

Περισσότερα
Singularity University Greece Summit

Singularity University Greece Summit

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, δίνουν τη δυνατότητα αποκλειστικά στα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας να παρακολουθήσουν δωρεάν εξ αποστάσεως, το Singularity University Greece Summit. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2021 και θα μεταδοθεί ζωντανά στο αμφιθέατρο πολυμέσων […]

Περισσότερα
SMARTFAN Conference & Workshop

SMARTFAN Conference & Workshop

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, το έργο SMARTFAN (GA 760779) διοργανώνει το Συνέδριο με θέμα «Smart and intelligent composite structures for innovative industrial application», το οποίο πραγματοποιείται τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Η εκδήλωση στοχεύει στην προώθηση της γνώσης και στην ανταλλαγή νέων ιδεών […]

Περισσότερα