Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας του ΕΜΠ σε εταιρείες τεχνοβλαστούς του ΙΤΕ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποίησε 15μελής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο μίας σειράς επισκέψεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (spin-offs), που διοργανώνει η Δομή Υποστήριξης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, με σκοπό τη δικτύωση των φοιτητών και ερευνητών με νέους επιχειρηματίες., ώστε να γνωρίσουν από κοντά τη στρατηγική ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων.

Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές από διάφορες  σχολές του ΕΜΠ, με επικεφαλής την επιστημονική συνεργάτιδα της Δομής, Δρ. Ιωάννα Καστέλλη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί 5 εταιρείες τεχνοβλαστούς  του ΙΤΕ και να δει από κοντά τη λειτουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και να διαπιστώσει τις δυνατότητες  που αυτό παρέχει σε τεχνοβλαστούς και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Εκεί οι ερευνητές και φοιτητές του ΕΜΠ είχαν εκτενείς συζητήσεις με τους συναδέλφους τους από το ΙΤΕ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, με μακρά εμπειρία στην αξιοποίηση της έρευνας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ίδρυσης τεχνοβλαστών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων αντήλλαξαν τεχνογνωσία στους τομείς της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, της στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών τεχνοβλαστών, της προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εταιρειών.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και την ομάδα διαφανών αγώγιμων υλικών και διατάξεων, στις εταιρείες Traqbeat, Enzyquest, Biomimetic, Biopix-t και PCNanomaterials και διαδικτυακή συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ Δρ Αρετή Μούρκα και τον διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Δρ Κωνσταντίνο Βαβέκη. Με την εν λόγω επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δομή ξεκινά μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας για τις δυνατότητες διάχυσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά άρθρα

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ι.Κ. Χατζηγεωργίου εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο Innovent Forum 2023

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ι.Κ. Χατζηγεωργίου εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο Innovent Forum 2023

Το ΕΜΠ και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, εκπροσώπησε ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, Ιωάννης Χατζηγεωργίου στη διήμερη έκθεση για την επιστήμη και την τεχνολογία «Innovent Forum», που διοργανώθηκε στις 10-11 Φεβρουαρίου 2023 από το Joist Innovation Park, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων στην πόλη της […]

Περισσότερα
Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Οι δράσεις του ΕΚΙ στην Ενεργειακή Μετάβαση

Με αξιόλογη συμμετοχή από εκπροσώπους του επιχειρηματικού, του τραπεζικού, του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου ολοκληρώθηκε η πρώτη Ημερίδα Ενημέρωσης του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών «Καυταντζόγλου», στο ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων, στην Αθήνα.

Περισσότερα
Patent Strategies Webinar

Patent Strategies Webinar

HDB – Hellenic Development Bank co-organises together with SEV – Hellenic Federation of Enterprises the webinar “Patent Strategies”, on the 29th of March at 15.30. For further information about the webinar, please visit the following link: https://www.euroquity.com/fr/community/InnoAgora-eaf23d6e-4fff-4676-ac79-3638a383b8f6/

Περισσότερα