Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας του ΕΜΠ σε εταιρείες τεχνοβλαστούς του ΙΤΕ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποίησε 15μελής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο μίας σειράς επισκέψεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (spin-offs), που διοργανώνει η Δομή Υποστήριξης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, με σκοπό τη δικτύωση των φοιτητών και ερευνητών με νέους επιχειρηματίες., ώστε να γνωρίσουν από κοντά τη στρατηγική ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων.

Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές από διάφορες  σχολές του ΕΜΠ, με επικεφαλής την επιστημονική συνεργάτιδα της Δομής, Δρ. Ιωάννα Καστέλλη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί 5 εταιρείες τεχνοβλαστούς  του ΙΤΕ και να δει από κοντά τη λειτουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και να διαπιστώσει τις δυνατότητες  που αυτό παρέχει σε τεχνοβλαστούς και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Εκεί οι ερευνητές και φοιτητές του ΕΜΠ είχαν εκτενείς συζητήσεις με τους συναδέλφους τους από το ΙΤΕ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, με μακρά εμπειρία στην αξιοποίηση της έρευνας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ίδρυσης τεχνοβλαστών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων αντήλλαξαν τεχνογνωσία στους τομείς της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, της στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών τεχνοβλαστών, της προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εταιρειών.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και την ομάδα διαφανών αγώγιμων υλικών και διατάξεων, στις εταιρείες Traqbeat, Enzyquest, Biomimetic, Biopix-t και PCNanomaterials και διαδικτυακή συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ Δρ Αρετή Μούρκα και τον διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Δρ Κωνσταντίνο Βαβέκη. Με την εν λόγω επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δομή ξεκινά μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας για τις δυνατότητες διάχυσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά άρθρα

European Patent Office

The Unitary Patent – latest update

Date Starts: 05.04.2022 at 10:00Ends: 05.04.2022 at 11:00 Location Lecture, online Organized by European Patent Office Working languages English Description On 19 January 2022, the Protocol to the Agreement on a Unified Patent Court on provisional application entered into force. This triggered the final preparatory phase for the unitary patent package, which will lead to […]

Περισσότερα
Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας

Ώριμες οι συνθήκες για την προσέγγιση επιχειρήσεων – πανεπιστημίων

Άρθρο του Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) και Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ, Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ κ. Άγγελου Τσακανίκα στο businessdaily.gr. Για τη συμφωνία πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ ΣΕΒ και ΕΜΠ που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και πανεπιστήμια γράφει ο Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ. Χθες, Τρίτη 14/12 υπεγράφη μεταξύ ΣΕΒ […]

Περισσότερα
ΕΜΠ - NTUA

Πρόγραμμα «Proof of Concept»

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει Πρόγραμμα «Proof of Concept», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» (MIS 5155000) με κωδικό 68161000, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Σε ποιους απευθύνεται Το Πρόγραμμα «Proof of Concept» απευθύνεται […]

Περισσότερα