Εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας του ΕΜΠ σε εταιρείες τεχνοβλαστούς του ΙΤΕ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποίησε 15μελής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο μίας σειράς επισκέψεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (spin-offs), που διοργανώνει η Δομή Υποστήριξης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, με σκοπό τη δικτύωση των φοιτητών και ερευνητών με νέους επιχειρηματίες., ώστε να γνωρίσουν από κοντά τη στρατηγική ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων.

Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές από διάφορες  σχολές του ΕΜΠ, με επικεφαλής την επιστημονική συνεργάτιδα της Δομής, Δρ. Ιωάννα Καστέλλη, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί 5 εταιρείες τεχνοβλαστούς  του ΙΤΕ και να δει από κοντά τη λειτουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και να διαπιστώσει τις δυνατότητες  που αυτό παρέχει σε τεχνοβλαστούς και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Εκεί οι ερευνητές και φοιτητές του ΕΜΠ είχαν εκτενείς συζητήσεις με τους συναδέλφους τους από το ΙΤΕ, ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, με μακρά εμπειρία στην αξιοποίηση της έρευνας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ίδρυσης τεχνοβλαστών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων αντήλλαξαν τεχνογνωσία στους τομείς της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, της στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών τεχνοβλαστών, της προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εταιρειών.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και την ομάδα διαφανών αγώγιμων υλικών και διατάξεων, στις εταιρείες Traqbeat, Enzyquest, Biomimetic, Biopix-t και PCNanomaterials και διαδικτυακή συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ Δρ Αρετή Μούρκα και τον διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Δρ Κωνσταντίνο Βαβέκη. Με την εν λόγω επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δομή ξεκινά μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας για τις δυνατότητες διάχυσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά άρθρα

Ο ΣΕΒ στηρίζει τη δράση της Amazon “Clean Energy Accelerator 3.0”

Ο ΣΕΒ στηρίζει τη δράση της Amazon “Clean Energy Accelerator 3.0”

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του επιδίωξης για ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υποστηρίζει την πρωτοβουλία Clean Energy Accelerator 3.0 που διοργανώνεται από την Amazon (AWS). Η δράση έχει στόχο τη διευκόλυνση συνεργασιών για ώριμα startups που αναπτύσσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας (clean-tech technologies). H AWS ανακοίνωσε την τρίτη σε σειρά […]

Περισσότερα

Καινοτόμες ιδέες γεννιούνται, αλλά…

Άρθρο του Απόστολου Λακασά στην kathimerini.gr Περίπου 100 είναι οι εταιρείες καινοτομίας που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα. «Αποτελούν απόδειξη του επιστημονικού πλούτου της χώρας», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. Ωστόσο, για την εμπορική τους επιβίωση χρειάζονται επιχειρηματική καθοδήγηση, ενώ το ακαδημαϊκό σύστημα εμφανίζεται ανώριμο στο θέμα της […]

Περισσότερα
Συμφωνία συνεργασίας ΕΜΠ και ΣΕΒ

Συμφωνία συνεργασίας ΕΜΠ και ΣΕΒ

Με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου 2021, εγκρίθηκε η συμφωνία συνεργασίας του Ιδρύματος με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η συμφωνία υπεγράφη την 14η Δεκεμβρίου 2021 στα γραφεία του ΣΕΒ, από τον Πρύτανη του ΕΜΠ Καθηγητή Ανδρέα Γ. Μπουντουβή και τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, […]

Περισσότερα