Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”

Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”

Με ευρεία συμμετοχή και σε δημιουργικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora, Innovation to Society, με τίτλο “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία” την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν ο αντίκτυπος των δράσεων του Κόμβου Science Agora στα 2 χρόνια λειτουργίας του, πώς συνετέλεσε στην αξιοποίηση της έρευνας και στην ανάπτυξη καινοτομίας για την κοινωνία , καθώς και να αναδείξει το ρόλο-κλειδί που μπορούν να παίξουν οι κόμβοι μεταφοράς τεχνολογίας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Τη συζήτηση άνοιξαν οι επικεφαλής των φορέων που απαρτίζουν το Science Agora: 

Ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, Πρόεδρος, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη σύμπραξη Science Agora και πιστεύουμε στο λαμπρό της μέλλον. Περίπου το 80% των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα  παράγεται σήμερα σε δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η αποτελεσματική και επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας στην κοινωνία και το Science Agora αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για να προσελκύσουμε διεθνή κεφάλαια σε αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής και βεβαίως για να δημιουργήσουμε πλούτο για τα ίδια τα ερευνητικά ιδρύματα, τους ανθρώπους τους και την ελληνική κοινωνία».

Ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντώνης, Πρύτανης, ΟΠΑ τόνισε: «Είναι πεποίθηση όλων μας ότι η σύμπραξη στο Science Agora φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι επιμέρους φορείς για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Η αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, η διοχέτευση νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής αξίας στην αγορά, η παροχή κινήτρων στους ερευνητές και τους νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να επιστρέψουν στην κοινωνία μεγάλο μέρος της αξίας που δαπανάται για την εκπαίδευση και την έρευνα.».

Ο Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης, ΕΜΠ, επισήμανε: «Ουσιαστική και παραγωγική η πορεία του Κόμβου Science Agora από την ίδρυσή του προ διετίας μέχρι σήμερα στη σύνδεση έρευνας και βιομηχανίας και την επιτάχυνση της μεταφοράς της τεχνολογίας για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Θερμότατες ευχαριστίες στις διοικήσεις και τα στελέχη των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων για τη σκληρή δουλειά, τον ενθουσιασμό και τη στοχοπροσήλωση. Βασική επιδίωξη του Κόμβου είναι η βιωσιμότητά του, η οποία κρίνεται στην επίτευξη ανταγωνιστικών αποτελεσμάτων και προϋποθέτει την υποστήριξη από την ευρεία κοινότητα κάθε συμμετέχοντος πανεπιστημίου και ερευνητικού φορέα. Η δημιουργία μεικτών ομάδων δράσης από τους συμμετέχοντες φορείς είναι σημαντικό ζητούμενο βάσει και του ιδρυτικού οράματος του Κόμβου. Η αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο κορυφής στο ΕΜΠ δεν θα επηρεάσει την αφοσίωση του Ιδρύματος στην ανάπτυξη του Science Agora.»

O Καθ. Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, μεταξύ άλλων είπε: «Το Science Agora είναι μια σύμπραξη ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, και είναι ένα πείραμα που δείχνει ότι οι ερευνητές και οι καθηγητές μπορούν να δουλέψουν μαζί. Οι συνέργειες είναι ένας βασικός στόχος του Science Agora και είναι από αυτά που θέλουμε να δούμε και στο μέλλον. Το Science Agora είναι μια από τις μεγαλύτερες συμπράξεις μεταφοράς τεχνολογίας, και έχουμε μια ευθύνη απέναντι στο ελληνικό οικοσύστημα να προχωρήσουμε με επιτυχία και να σταθούμε και μόνοι μας σε μεγάλο βαθμό. Το πείραμα είναι να μεταφέρουμε τη διεθνούς επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική αριστεία της χώρας και στο επίπεδο της καινοτομίας. Τέλος, θα θέλαμε την επόμενη μέρα να δούμε κοινά αποτελέσματα των φορέων που αποτελούν το Science Agora».

Ο Ομ. Καθ. Ιωάννης Βασιλείου, τ. Πρόεδρος ΔΣ – Διευθυντής ΕΠΙΣΕΥ, ανέφερε: «Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζουν την προσπάθεια των διοικήσεων των οργανισμών μας. Το Science Agora είναι ένας καλός φορέας για να έχουμε τις επιτυχίες που μας αξίζουν, διότι η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλού βαθμού».

Το συντονισμό της έναρξης ανέλαβε ο κ. Χρήστος Βαΐτσης, Υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

Στελέχη της ΓΓΕΚ και της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ παρουσίασαν την πρόοδο των δράσεων σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, ενώ η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού ‘Foresight’ παρουσίασε τον αντίκτυπο της καινοτομίας στην κοινωνία με έμφαση στις γενιές Ζ και Α.    

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Γογγολίδης, Προϊστάμενος Τμ. Σχεδιασμού Δράσεων Καινοτομίας, Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Έρευνας & Καινοτομίας ΓΓΕΚ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ανέλυσε την εμπορική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, τονίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή εμπειρία.  

Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου, Στέλεχος Μονάδας Β1 ΕΥΔ Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», παρουσίασε την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».  

Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενημέρωσε για τον ραγδαίο κοινωνικό μετασχηματισμό και το ρόλο της Καινοτομίας σε αυτόν.

Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές και ειδικοί έκαναν αναφορά για το πώς η επιτυχημένη διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία μπορεί να ενισχύσει και να επιταχύνει τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτομιών προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Στην Παρουσίαση Δράσεων Science Agora ο Αν. Καθηγητής Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, ανέλυσε τη  Μεταφορά Τεχνολογίας στην πράξη: δράση και αντίκτυπος. 

Η κ. Σοφία Μαγκιά, Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτομίας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» μιλησε για καλές πρακτικές και δομή οργάνωσης 

Η κ. Λίλα Δεσποτίδου, Innovation Commercialization & Business Development, ACEin ΟΠΑ μας έδωσε μια σαφή εικόνα για το μέλλον του Κόμβου.

Ακολούθησε η συζήτηση: Διασύνδεση με τη Βιομηχανία – Υπάρχουσα Εμπειρία και Προσδοκίες με εξαίρετους καλεσμένους:  

  • Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης
  • Γιώργος Σταυρόπουλος, Scientific Affairs Manager, KORRES
  • Κώστας Κεφαλάκης, Chief Transformation Officer, Roche Hellas
  • Αριστείδης Λάλος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και CSO του Τεχνοβλαστού «Avisense», Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

Τη συζήτηση συντόνισε η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονικά Υπεύθυνη, ACEin ΟΠΑ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Όραμα για την Επόμενη Μέρα από την Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονικά Υπεύθυνη, ACEin ΟΠΑ.

Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”
Εκδήλωση “Science Agora: Αναπτύσσοντας καινοτομία για την κοινωνία”

Σχετικά άρθρα

Innovate East

1ος Διαγωνισμός Πράσινης & Γαλάζιας Καινοτομίας της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής διοργανώνει τον 1ο Διαγωνισμό Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας προκειμένου να αναδειχθούν καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. Στον Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: Οι υποψήφιοι καλούνται να βρουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα Πράσινης […]

Περισσότερα
Lightcoce

Ο ΕΛΚΕ ΕΜΠ ανακοινώνει την έγκριση από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος της ίδρυσης της πρώτης εταιρείας spin off (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΥ)

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αφετηρία το Κοινοτικό έργο «Building an Ecosystem for the up-scaling of lightweight multi-functional concrete and ceramic materials and structures», του οποίου είναι συντονιστής, ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρείας έντασης γνώσης (τεχνοβλαστός) με την επωνυμία «LightCoce Open Innovation Test Bed IKE» και το διακριτικό τίτλο LightCoce. Σκοπός του τεχνοβλαστού LightCoce […]

Περισσότερα
Διαγωνισμός Πράσινης Καινοτομίας «MEGA Green Innovation»

Διαγωνισμός Πράσινης Καινοτομίας «MEGA Green Innovation»

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) σε συνεργασία με την εταιρεία προϊόντων ατομικής υγιεινής ΜΕΓΑ Α.Ε. διοργανώνει τον Διαγωνισμό Πράσινης Καινοτομίας «MEGA Green Innovation». Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την ενίσχυση και ανάδειξη ιδεών από τον ακαδημαϊκό χώρο που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής ειδών ατομικής υγιεινής, καθώς […]

Περισσότερα