Βήματα μπροστά

Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας

Άρθρο του Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) και Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ, Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ κ. Άγγελου Τσακανίκα στο moneyreview.gr.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των καλύτερων νέων μηχανικών της χώρας. Είναι όμως ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς παραγωγής έρευνας όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα με την ισχυρότερη διαχρονικά παρουσία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και συνεργασίες σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη με σημαντικά ιδρύματα και φορείς έρευνας του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το ΕΜΠ μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με περίπου 250 έργα Horizon 2020 της ΕΕ ενεργά αυτή τη στιγμή, και πάνω από 1500 ερευνητικά έργα από άλλες εθνικές ή διεθνείς πηγές χρηματοδότησης (δημόσιες ή ιδιωτικές).

Η εμφατική αυτή παρουσία στηρίζεται σε περίπου 400 μέλη ΔΕΠ, 200 εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς συνεργάτες, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, 2000 μεταπτυχιακούς φοιτητές στα διάφορα προγράμματα που υποστηρίζει, όπως και 1500 υποψήφιους διδάκτορες που απασχολούνται σε ένα αρκετά ευρύ πεδίο επιστημών και τεχνολογικών περιοχών. Με το Ίδρυμα συνεργάζεται και ένα πλήθος ερευνητών σε μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά έργα είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο τα μέλη του παράγουν ετησίως πάνω από 3.000 δημοσιεύσεις, με πάνω από 50.000 ετεροαναφορές, ενώ ολοκληρώνονται ετησίως περί τις 140-150 διδακτορικές διατριβές.

Πρόσφατα το ΕΜΠ επικαιροποίησε τον κανονισμό ίδρυσης τεχνοβλαστών και μέσω και της λειτουργίας του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας έχει αναθεωρήσει τους μηχανισμούς προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στο ΕΜΠ και επιταχύνει τις διαδικασίες εμπορικής αξιοποίησης αποτελεσμάτων έρευνας με στόχο την καλύτερη σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εγκριθεί η ίδρυση τριών εταιρειών spinoff, ενώ συστάθηκε ήδη και ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων στον χώρο της Ενέργειας (Energy Competence Center), με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων του σχετικού οικοσυστήματος. Επίσης, η θερμοκοιτίδα ΕΠΙΝΟΩ του ΕΠΙΣΕΥ έχει συνεισφέρει ήδη στο οικοσύστημα των startup με νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα που σταδιακά βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά και έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πρόσφατα λοιπόν ανακοινώθηκε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ΕΜΠ με στόχο τη στενότερη συνεργασία των δύο οργανισμών σε ζητήματα που συνδέουν την έρευνα με την παραγωγή, την καινοτομία αλλά και τη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης και σταδιοδρομίας για τους φοιτητές και αποφοίτους του ΕΜΠ. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΕΜΠ, συνάπτοντας συμφωνίες με μια σειρά από οργανισμούς όπως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ.ά. Αυτές οι συνεργασίες κινούνται στην κατεύθυνση όχι απλώς της εξωστρέφειας του οργανισμού αλλά της ουσιαστικής συνεισφοράς του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την οικονομία και κοινωνία, με απτά οφέλη και για τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας, αλλά για τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Το ΕΜΠ μέσω της νέας προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΕΒ επιθυμεί να ενδυναμώσει τη συνεργασία του με φορείς της παραγωγής και της οικονομίας, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από την Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη, την ανάπτυξη καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας, τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης, όπως επίσης και την εκπαίδευση σε θέματα που σχετίζονται με τα παραγωγικά συστήματα, τα συστήματα καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ευρύτερα τη βιομηχανική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη. Επιχειρεί έτσι να ανατρέψει τη σποραδικότητα και αποσπασματικότητα που ίσως χαρακτήριζαν τις έως σήμερα σχέσεις με την παραγωγή και να αποκτήσει αυτή πιο θεσμικά χαρακτηριστικά.

Η φιλοσοφία αυτή και εντάσσεται έτσι σε μία ευρύτερη στρατηγική που αρχίζει να διαμορφώνεται και η οποία προσωπικά θεωρώ ότι προάγει τη συμβολή ενός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στην οικονομία και στην κοινωνία. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αναπόφευκτα υπάρχουν και τις παθογένειες που αμβλύνονται αργά, αλλά τουλάχιστον σταθερά, αισιοδοξούμε για καλύτερες μέρες στα επόμενα χρόνια για το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Πηγή: https://www.moneyreview.gr/opinion/60739/vimata-mprosta/

Σχετικά άρθρα

Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στην Ελλάδα, ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται […]

Περισσότερα
IDEA Innovation Design & Entrepreneurial Action

Δια-Πανεπιστημιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – IDEA

Ψάχνεις καλές ιδέες; Τότε έλα στο IDEA! 🎓 Το Δια-Πανεπιστημιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – IDEA επέστρεψε για 4η φορά με νέο ανανεωμένο κύκλο και δέχεται αιτήσεις! Είσαι φοιτητής 3ου εξαμήνου και άνω του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου;Τότε δήλωσε συμμετοχή και βελτίωσε τις επιχειρηματικές σου δεξιότητες και άρπαξε την ευκαιρία να συνεργαστείς με […]

Περισσότερα
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑ και ΕΜΠ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑ και ΕΜΠ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Οι τρεις φορείς συμπράττουν με την υπογραφή, στις 9 Μαρτίου 2022, πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει μεταξύ άλλων φιλοξενία στον χώρο του Innovathens της Τεχνόπολης για τις δραστηριότητες των δύο Πανεπιστημίων που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Τα δύο […]

Περισσότερα