Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στην Ελλάδα, ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας αλλά και της βιωσιμότητας – βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας.

Με σημερινή, 9/7/2021, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) ανακοινώνεται η ένταξη Πράξης με τίτλο «Κέντρο Ικανοτήτων με θέμα την Ενέργεια». Το Κέντρο θα δημιουργηθεί ως εταιρεία τεχνοβλαστός με σκοπό την αξιοποίηση σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνογνωσίας που παρήχθησαν από Πανεπιστήμια ή άλλους Δημόσιους Οργανισμούς Παραγωγής Γνώσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποτελέσει μια σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στην περιοχή της Ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Συντονιστικό ρόλο για τη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων αναλαμβάνει εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)/ΕΛΚΕ. Στο Ενεργειακό Κέντρο συμμετέχουν επιπλέον 12 φορείς, σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ερευνητικοί φορείς καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομίας, αναλυτικά: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, MOTOROIL EΛΛΑΣ Διυλιστήρια Κορίνθου, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι, HYDRUS, Αναπτυξιακή Δήμου Τρικκαίων, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος.

Με στόχο τη συμβολή στον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, το Ενεργειακό Κέντρο θα θέσει προτεραιότητες που αφορούν στην ενθάρρυνση της μεταφοράς των τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών σε διαδικασίες παραγωγής, τον προσανατολισμό τους σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω δικτύωσή τους. Επιπλέον, σημαντικός στόχος είναι και η κατάρτιση στελεχών επιχειρήσεων για την απόκτηση δεξιοτήτων στον κλάδο της βιομηχανίας με έμφαση στη βιομηχανία 4.0. Η έμφαση επικεντρώνεται στα εξής αντικείμενα: Κεντρική Παραγωγή Ενέργειας στη Μεταλιγνιτική Εποχή, Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αποκεντρωμένη παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Παραγωγή Εξοικονόμηση και Αποθήκευση Ενέργειας, Έξυπνες Πόλεις και κοινότητες, Βιώσιμη ανάπτυξη, Περιβάλλον.

«Κανένας άλλος τομέας δεν είναι τόσο θεμελιώδης για την ανάπτυξη της χώρας και τόσο στενά συνδεδεμένος με την ευημερία των πολιτών και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής όσο η ενέργεια. Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά κέντρα αποτελούν σήμερα τους βασικούς φορείς διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας στη χώρα. Ωστόσο, πέρα από την προαγωγή της επιστήμης και της αριστείας, στόχος μας στο πεδίο της ενέργειας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση των διατιθέμενων ενεργειακών πόρων κατά βέλτιστο τρόπο, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η έμπρακτη προσφορά της στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, ο Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ Καθηγητής Ιωάννης Βασιλείου και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ και Υπεύθυνος Συντονισμού του Κέντρου Καθηγητής Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου.

Το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων έρχεται να εμβαθύνει τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και να απαντήσει σε μια ουσιαστική ανάγκη για υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων σε ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας με γνώμονα ένα ενεργειακό προγραμματισμό που μπορεί να κοιτάξει μακριά, να δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και να απαντήσει αποτελεσματικά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Σχετικά άρθρα

Καινοτόμες ιδέες γεννιούνται, αλλά…

Άρθρο του Απόστολου Λακασά στην kathimerini.gr Περίπου 100 είναι οι εταιρείες καινοτομίας που έχουν ιδρυθεί στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα. «Αποτελούν απόδειξη του επιστημονικού πλούτου της χώρας», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. Ωστόσο, για την εμπορική τους επιβίωση χρειάζονται επιχειρηματική καθοδήγηση, ενώ το ακαδημαϊκό σύστημα εμφανίζεται ανώριμο στο θέμα της […]

Περισσότερα

Επαναπρογραμματισμός εκδήλωσης με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία»

Η εξ αναβολής εκδήλωση με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία» που διοργανώνει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρες 16:00-19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτιρίου Διοίκησης, εντός της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν η αποστολή και οι δράσεις των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ […]

Περισσότερα
Singularity University Greece Summit

Singularity University Greece Summit

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, δίνουν τη δυνατότητα αποκλειστικά στα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας να παρακολουθήσουν δωρεάν εξ αποστάσεως, το Singularity University Greece Summit. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2021 και θα μεταδοθεί ζωντανά στο αμφιθέατρο πολυμέσων […]

Περισσότερα