Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

SCIENCE AGORA

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ & ΕΠΙΣΕΥ συν-δημιουργούν το “SCIENCE AGORA”

Δύο κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τρία κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) συμπράττουν για την ίδρυση του Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society. Δικτυώνονται και δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη.

Μέσω του Κεντρικού Κόμβου “SCIENCE AGORA” θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Περισσότεροι από 10.000 ταλαντούχοι επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή σύμπραξη, πρωτοποριακή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Η δυναμική είναι εξαιρετικά μεγάλη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων αυτών συμμετέχουν την τελευταία πενταετία σε εκατοντάδες διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα Κέντρα Επιχειρηματικότητας διασυνδέονται δυναμικά για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την  ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η σύμπραξη των πέντε ιδρυμάτων με τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και διασφαλίζει μεταξύ άλλων:

  • την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση.
  • την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες 
  • την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept) 
  • την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», οι Προέδροι και Πρυτάνεις των πέντε ιδρυμάτων και οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας παρουσίασαν το σκεπτικό πίσω από την ίδρυση και τον ρόλο που προσδοκά να διαδραματίσει το Science Agora.

Ο Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κοινωνία αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά εργαλεία για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην έρευνα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.  Το Science Agora συγκεντρώνει το κύρος, την ωριμότητα, την ετοιμότητα και τις υποδομές πέντε μεγάλων ερευνητικών οργανισμών της Αττικής, ώστε να έχει άμεσα διεθνές αποτύπωμα. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για τη νέα αυτή σύμπραξη και τις αξίες που θα δημιουργήσει.»

Ο Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε «η ίδρυση του Science Agora αποτελεί για μας ορόσημο που μας πηγαίνει σε μία νέα εποχή. Μια εποχή όπου η στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας γίνεται στοχευμένα για να συμβάλει στην επιχειρηματική αξιοποίηση του πλούτου της έρευνας που γίνεται στα ιδρύματά μας με σύστημα και μέθοδο.»

Ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε: «Τα πέντε ιδρύματα αντιπροσωπεύουν έναν πολύ ισχυρό πυρήνα έρευνας που διεξάγεται στη χώρα. Μέσα από τη σύμπραξή τους δημιουργούνται νέες ευκαιρίες ανάδειξης της ερευνητικής τους δραστηριότητας προς την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης νέων τεχνοβλαστών και επιχειρηματικών ομάδων με συμπληρωματικές γνώσεις. Η αξιοποίηση του νέων ερευνητών είναι κορυφαία προτεραιότητα και απαιτεί ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης των μηχανικών με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.»

Ο Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», επεσήμανε: «Ευελπιστούμε να στηρίξουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιστημονικών ομάδων από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν σύγχρονες τεχνολογίες για προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνία και τον πολίτη». Να σημειωθεί ότι το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» εκτός από την Αθήνα, διατηρεί Ινστιτούτα σε Πάτρα και Ξάνθη.

Τέλος, ο Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) τόνισε: «Η συμμετοχή του ΕΠΙΣΕΥ στο SCIENCE AGORA αυξάνει σημαντικά τη δυνατότητα διάδοσης και εφαρμογής των καινοτομικών αποτελεσμάτων των ερευνητών του, μέσω της αλληλεπίδρασής του με τα άλλα κορυφαία ιδρύματα αξιοποιώντας τη γνώση που έχει ήδη αναπτυχθεί σε αυτά καθώς και τη δική του εμπειρία, κάτι που μπορεί να ωφελήσει και άλλους φορείς που μπορεί μελλοντικά να ενταχθούν στον κόμβο.»

Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας
Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας
Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας
Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

Συνέντευξη του Πρύτανη Α. Μπουντουβή στον ραδιοφωνικό σταθμό του Skai

Σχετικά άρθρα

R-AMS

R-AMS: Νέα εταιρεία τεχνοβλαστός στο ΕΜΠ

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ, στη συνεδρίασή του την 13/2/2023, ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας ΙΚΕ τεχνοβλαστού του ΕΜΠ, με την επωνυμία «R-AMS Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της εταιρείας. Η R-AMS ιδρύθηκε από Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Κων/νο Χαριτίδη και τους Ευαγγελία Καραξή (CONIFY MIKE), Άννα Καρατζά […]

Περισσότερα
18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ εκπροσώπησε ο Αναπ. Καθ. ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας στο 18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-16 Ιουλίου 2023. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με […]

Περισσότερα
Εισαγωγή στα θέματα αξιοποίησης της έρευνας και επιχειρηματικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Εισαγωγή στα θέματα αξιοποίησης της έρευνας και επιχειρηματικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών «Στοιχεία Χρηματο-οικονομίας – Ναυτιλιακές Χρηματοδοτήσεις, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», που συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Λυρίδης, πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2022 παρουσίαση στους φοιτητές σχετική με τα θέματα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την επιχειρηματικότητα. Η Ιωάννα Καστέλλη, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και επιστημονικός συνεργάτης του […]

Περισσότερα