Δημόσια παρουσίαση των εταιρειών τεχνοβλαστών του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ και ένας πρώτος απολογισμός των δραστηριοτήτων των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας των φορέων

Παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του τραπεζικού κόσμου και του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, που αναπτύσσεται δυναμικά στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Διοίκησης, εντός της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) ΕΜΠ στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων εξωστρέφειας του Ιδρύματος.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ιδρυθέντες τεχνοβλαστοί αποτελούν το ουσιαστικό τεκμήριο για τα στέρεα και υποσχόμενα πεπραγμένα των ΓΜΤ ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ. Το νέο τοπίο στο ΕΜΠ ως προς τη σύνδεση έρευνας-καινοτομίας-επιχειρηματικότητας  διαμορφώνεται από τις ισχυρές δημιουργικές δυνάμεις, ειδικά των νέων ερευνητών του Ιδρύματος», αναφερόμενος δε σε σχετικές δράσεις σημείωσε: Βιομηχανικά Διδακτορικά, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων και σύναψη MoUs με διεθνείς εταιρείες και ξένα Πανεπιστήμια που πρωτοπορούν σε δράσεις διασύνδεσης με την αγορά.

Η αποστολή και η πορεία του ΓΜΤ ΕΜΠ παρουσιάστηκαν από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε: «Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινάμε ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά κατά την τελευταία διετία στο ΕΜΠ,  με την υποστήριξη του ΓΜΤ και σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σήμερα κάναμε την αρχή. Θα ακολουθήσουν εντός του 2023 δράσεις που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του ΕΜΠ με την παραγωγή της χώρας».

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθ. Aθανάσιος Κυριαζής επισήμανε την προσπάθεια της Πολιτείας να γεφυρώσει το χάσμα έρευνας και αγοράς. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, Καθ. Ιωάννης Ψαρράς, τόνισε τη σημασία της σύστασης του ΓΜΤ του ΕΠΙΣΕΥ το οποίο και παρουσίασε στη συνέχεια ο Δρ. Ευάγγελος Σιώκας, Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, κ. Μιχάλης Δρίτσας, εστίασε στις προοπτικές που δημιουργεί η θεσμοθέτηση του μητρώου των startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΓΜΤ ΕΜΠ, Αν. Καθ. Άγγελος Τσακανίκας παρουσίασε τη δράση του Γραφείου, επισημαίνοντας την αποστολή ενός δημόσιου πανεπιστημίου να επιστρέφει αξία στην κοινωνία μέσω της εμπορικής αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται στο εσωτερικό του.

Ο Καθ. Γεώργιος Λεκάκος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΟΠΑ και η κα. Σοφία Μαγκιά, Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτομίας & Λειτουργίας Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρουσίασαν τους στόχους και τις δράσεις του Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora – Innovation to Society, ο οποίος αποτελεί τη σύμπραξη 5 ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚ ΑΘΗΝΑ και ΕΠΙΣΕΥ).

Την σκυτάλη πήραν οι εταιρείες τεχνοβλαστοί (spin-offs) του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ, PhosPrint, Datoptron, PRINSUS, LightCoce, Emviotech, TopoTronics, Euclia, CIBOS, RAMS, NOUS4Health και το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ) με τους εκπροσώπους τους να παρουσιάζουν τις δράσεις τους και την πορεία της σταδιακής μετάβασής τους από το ερευνητικό περιβάλλον στον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο European patent attorney Δημήτριος Κουζέλης, η Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, κα. Μάγκυ Αθανασιάδη και ο Διευθυντής Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση είχαν οι ομιλίες των Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Θεόδωρου Λουκάκη και Γιάννη Καλογήρου οι οποίοι συνέβαλαν με το έργο τους στη στήριξη της αξιοποίησης της έρευνας στο ΕΜΠ.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι πρώην Πρυτάνεις του ΕΜΠ, Ομ. Καθ. ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος και Ανδρέας Ανδρεόπουλος, και η Πρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Καθ. Μάρα Νικολαΐδου.

Δείτε το video

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑ και ΕΜΠ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Συνεργασία Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑ και ΕΜΠ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Οι τρεις φορείς συμπράττουν με την υπογραφή, στις 9 Μαρτίου 2022, πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει μεταξύ άλλων φιλοξενία στον χώρο του Innovathens της Τεχνόπολης για τις δραστηριότητες των δύο Πανεπιστημίων που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Τα δύο […]

Περισσότερα
The initiatives of NTUA for technology transfer and promotion of innovation and entrepreneurship

The initiatives of NTUA for technology transfer and promotion of innovation and entrepreneurship

NTUA’s event entitled “The initiatives of NTUA for technology transfer and promotion of innovation and entrepreneurship” was successfully held at Metropolitan Expo on the occasion of the Posidonia International Shipping exhibition 2022. The audience had the chance to be informed about NTUA’s spin-off companies, the Energy Competence Center, the new technology transfer hub Science Agora […]

Περισσότερα
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητής Ι.Κ. Χατζηγεωργίου

Συνεργασία ΣΕΒ και ΕΜΠ – Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον

Άρθρο του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητή Ι.Κ. Χατζηγεωργίου στο capital.gr. Μόλις πρόσφατα, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, υπογράφηκε μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του ΣΕΒ, σύμφωνο συνεργασίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ζητούμενο είναι η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των συμφωνηθέντων προς όφελος του ΕΜΠ και των μελών του Συνδέσμου. Η […]

Περισσότερα