Δημόσια παρουσίαση των εταιρειών τεχνοβλαστών του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ και ένας πρώτος απολογισμός των δραστηριοτήτων των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας των φορέων

Παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του τραπεζικού κόσμου και του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, που αναπτύσσεται δυναμικά στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Διοίκησης, εντός της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) ΕΜΠ στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων εξωστρέφειας του Ιδρύματος.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ιδρυθέντες τεχνοβλαστοί αποτελούν το ουσιαστικό τεκμήριο για τα στέρεα και υποσχόμενα πεπραγμένα των ΓΜΤ ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ. Το νέο τοπίο στο ΕΜΠ ως προς τη σύνδεση έρευνας-καινοτομίας-επιχειρηματικότητας  διαμορφώνεται από τις ισχυρές δημιουργικές δυνάμεις, ειδικά των νέων ερευνητών του Ιδρύματος», αναφερόμενος δε σε σχετικές δράσεις σημείωσε: Βιομηχανικά Διδακτορικά, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων και σύναψη MoUs με διεθνείς εταιρείες και ξένα Πανεπιστήμια που πρωτοπορούν σε δράσεις διασύνδεσης με την αγορά.

Η αποστολή και η πορεία του ΓΜΤ ΕΜΠ παρουσιάστηκαν από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε: «Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινάμε ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά κατά την τελευταία διετία στο ΕΜΠ,  με την υποστήριξη του ΓΜΤ και σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σήμερα κάναμε την αρχή. Θα ακολουθήσουν εντός του 2023 δράσεις που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του ΕΜΠ με την παραγωγή της χώρας».

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθ. Aθανάσιος Κυριαζής επισήμανε την προσπάθεια της Πολιτείας να γεφυρώσει το χάσμα έρευνας και αγοράς. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, Καθ. Ιωάννης Ψαρράς, τόνισε τη σημασία της σύστασης του ΓΜΤ του ΕΠΙΣΕΥ το οποίο και παρουσίασε στη συνέχεια ο Δρ. Ευάγγελος Σιώκας, Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, κ. Μιχάλης Δρίτσας, εστίασε στις προοπτικές που δημιουργεί η θεσμοθέτηση του μητρώου των startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΓΜΤ ΕΜΠ, Αν. Καθ. Άγγελος Τσακανίκας παρουσίασε τη δράση του Γραφείου, επισημαίνοντας την αποστολή ενός δημόσιου πανεπιστημίου να επιστρέφει αξία στην κοινωνία μέσω της εμπορικής αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται στο εσωτερικό του.

Ο Καθ. Γεώργιος Λεκάκος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΟΠΑ και η κα. Σοφία Μαγκιά, Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτομίας & Λειτουργίας Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρουσίασαν τους στόχους και τις δράσεις του Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora – Innovation to Society, ο οποίος αποτελεί τη σύμπραξη 5 ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚ ΑΘΗΝΑ και ΕΠΙΣΕΥ).

Την σκυτάλη πήραν οι εταιρείες τεχνοβλαστοί (spin-offs) του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ, PhosPrint, Datoptron, PRINSUS, LightCoce, Emviotech, TopoTronics, Euclia, CIBOS, RAMS, NOUS4Health και το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ) με τους εκπροσώπους τους να παρουσιάζουν τις δράσεις τους και την πορεία της σταδιακής μετάβασής τους από το ερευνητικό περιβάλλον στον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο European patent attorney Δημήτριος Κουζέλης, η Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, κα. Μάγκυ Αθανασιάδη και ο Διευθυντής Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση είχαν οι ομιλίες των Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Θεόδωρου Λουκάκη και Γιάννη Καλογήρου οι οποίοι συνέβαλαν με το έργο τους στη στήριξη της αξιοποίησης της έρευνας στο ΕΜΠ.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι πρώην Πρυτάνεις του ΕΜΠ, Ομ. Καθ. ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος και Ανδρέας Ανδρεόπουλος, και η Πρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Καθ. Μάρα Νικολαΐδου.

Δείτε το video

Σχετικά άρθρα

SCIENCE AGORA

One Year of Science Agora

Με ευρεία συμμετοχή και σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «One Year of Science Agora», με εξαιρετικούς ομιλητές από τους συνεργαζόμενους φορείς του Κόμβου, Science Agora, Innovation to Society, την Google, τις ομάδες που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα Proof of Concept του Science Agora, περιπτώσεις επιτυχημένων καινοτόμων επιχειρήσεων και σημαντικές εταιρείες της βιομηχανίας. Τη συζήτηση άνοιξαν […]

Περισσότερα
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Ηράκλειο Κρήτης 2-3 Μαρτίου 2023 Στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΕΜΠ» (MIS 5161696), η Δομή Υποστήριξης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη σε νεοφυείς επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς του Ιδρύματος […]

Περισσότερα

Επαναπρογραμματισμός εκδήλωσης με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία»

Η εξ αναβολής εκδήλωση με τίτλο «Αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας: Υποστηρικτικές Δομές και Εργαλεία» που διοργανώνει το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρες 16:00-19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτιρίου Διοίκησης, εντός της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν η αποστολή και οι δράσεις των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ […]

Περισσότερα