Ίδρυση της Εταιρείας Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ με την επωνυμία QRBIT

QRBIT

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στη συνεδρίασή της 05/06/2025 και το ΔΣ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) στη συνεδρίασή της 02/05/2025, ενέκριναν την ίδρυση της εταιρείας τεχνοβλαστού (spin-off) του ΕΜΠ με την επωνυμία QRBIT, καθώς και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέσω του ΕΛΚΕ ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ.

Η QRBIT αποτελεί τεχνοβλαστό που ιδρύθηκε από τους ερευνητές Δρ. Ιωάννη Γιαννούλη, Δρ. Αριστείδη Στάθη και τον Αργύριο Ντάνο, με την συμμετοχή επίσης των μελών ΔΕΠ της ΣΗΜΜΥ Καθ. Ηρακλή Αβραμόπουλο, Καθ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, Επικ. Καθ. Δημήτριο Αποστολόπουλο, στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ.

Η εταιρεία έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων hardware και software για κβαντικές δορυφορικές επικοινωνίες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας.

Με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, η QRBIT θα δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:

  • Σχεδίαση και ανάπτυξη φωτονικών εξαρτημάτων, διατάξεων και συστημάτων για εφαρμογές κβαντικής κρυπτογραφίας (QKD) σε ασύρματα επίγεια και δορυφορικά κανάλια.
  • Ανάπτυξη διατάξεων, κυκλωμάτων και μετρήσεων για εξειδικευμένες υποδομές οπτικών σταθμών εδάφους και αστρονομικών τηλεσκοπίων σε εφαρμογές κλασικών και κβαντικών επικοινωνιών.
  • Ανάπτυξη λογισμικού για το σχεδιασμό, βελτιστοποίηση και διαχείριση δορυφορικών αποστολών για κλασικές και κβαντικές επικοινωνίες μέσω laser.

Η ίδρυση της QRBIT ενισχύει τη στρατηγική του ΕΜΠ για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στην αναδυόμενη περιοχή των κβαντικών/οπτικών επικοινωνιών μέσω καναλιών ελεύθερου χώρου και δορυφόρων, με στόχο την αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης για την ανάπτυξη συστημάτων υψηλού βαθμού τεχνολογικής ετοιμότητας.

Σχετικά άρθρα

Lightcoce

Ο ΕΛΚΕ ΕΜΠ ανακοινώνει την έγκριση από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος της ίδρυσης της πρώτης εταιρείας spin off (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΥ)

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αφετηρία το Κοινοτικό έργο «Building an Ecosystem for the up-scaling of lightweight multi-functional concrete and ceramic materials and structures», του οποίου είναι συντονιστής, ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρείας έντασης γνώσης (τεχνοβλαστός) με την επωνυμία «LightCoce Open Innovation Test Bed IKE» και το διακριτικό τίτλο LightCoce. Σκοπός του τεχνοβλαστού LightCoce […]

Περισσότερα
ΕΜΠ - NTUA

Πρόγραμμα «Proof of Concept»

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει Πρόγραμμα «Proof of Concept», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» (MIS 5155000) με κωδικό 68161000, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Σε ποιους απευθύνεται Το Πρόγραμμα «Proof of Concept» απευθύνεται […]

Περισσότερα
18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ εκπροσώπησε ο Αναπ. Καθ. ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας στο 18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-16 Ιουλίου 2023. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με […]

Περισσότερα