Συνεργασία ΣΕΒ και ΕΜΠ – Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον

Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητής Ι.Κ. Χατζηγεωργίου

Άρθρο του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητή Ι.Κ. Χατζηγεωργίου στο capital.gr.

Μόλις πρόσφατα, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, υπογράφηκε μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του ΣΕΒ, σύμφωνο συνεργασίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ζητούμενο είναι η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των συμφωνηθέντων προς όφελος του ΕΜΠ και των μελών του Συνδέσμου. Η σημασία όμως της προσέγγισης μεταξύ των δύο φορέων, στον παρόντα χρόνο, έγκειται στον συμβολισμό της. Είναι κάτι προφανές, που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Το ακαδημαϊκό ίδρυμα με το μεγαλύτερο κύρος στη χώρα στην τεχνολογική εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, συνεργεί, συνδιαλέγεται και αλληλεπιδρά με τον σύνδεσμο των οικονομικών, επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της χώρας ήτοι με την καρδιά του παραγωγικού ιστού της.

Καλούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμπληρώσουμε ένα κενό στην παραγωγική διαδικασία, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες. Το ΕΜΠ μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία και να αναλάβει την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων σε ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα μπορεί να αναπτύξει καινοτόμο γνώση η οποία εφαρμοζόμενη σε ρεαλιστικό περιβάλλον θα δύναται να στηρίξει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εγχώριας βιομηχανίας.

Οι Σχολές του ΕΜΠ καλύπτουν όλα τα αντικείμενα της επιστήμης του μηχανικού και τα δεκάδες θεσμοθετημένα εργαστήρια και ερευνητικές του ομάδες, εκτελούν υψηλού επιπέδου έρευνα η οποία αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο. Απόδειξη αυτού είναι οι υψηλές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, με την τελευταία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Είναι όμως αλήθεια ότι υπάρχει δυσπραγία στη διάχυση των αποτελεσμάτων της παραγόμενης γνώσης προς την κοινωνία και την οικονομία. Συνοπτικά, δεν κατορθώνουμε να κάνουμε τους επιχειρηματικούς φορείς κοινωνούς των επιτευγμάτων μας με επακόλουθο, σε πληθώρα περιπτώσεων, η υπεραξία τους να μένει ανεκμετάλλευτη. Δεν έχει νόημα η παραγωγή πρωτοποριακών αποτελεσμάτων όταν αυτά δεν αξιοποιούνται από τους βασικούς πυλώνες της πραγματικής οικονομίας.

Την άμεση επαφή με τις κοινωνικές ανάγκες την έχουν οι παραγωγικοί φορείς που δύνανται να προτείνουν ή να ορίζουν τις κατευθύνσεις της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε ατομικό και σωρευτικά, σε εθνικό επίπεδο. Κατ’ επέκταση, η στενή επαφή της έρευνας με την παραγωγή είναι sinequanonκαι η διάδρασή τους αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο και την ενίσχυση της ανάπτυξης, και γιατί όχι, για την αλλαγή των προτύπων της και των οικονομιών κλίμακας που ακολουθούμε.

Αναμφίβολα η πολιτεία έχει κατανοήσει το έλλειμα επικοινωνίας μεταξύ της πρωτογενούς έρευνας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αναγνωρίζει επίσης τη δυναμική που ενυπάρχει στα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια, την οποία προσπαθεί να απελευθερώσει με πρωτοβουλίες και κρατική ενίσχυση, όπως επί παραδείγματι την πρόθεση ίδρυσης Κόμβων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην πρόκληση της οποίας το ΕΜΠ ανταποκρίθηκε άμεσα. Ο τίτλος και μόνο είναι ενδεικτικός της παραδοχής ύπαρξης των υφιστάμενων κενών και της πρόθεσης άμεσης διασύνδεσης της έρευνας και της βιομηχανίας για την παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η προσέγγιση του ΣΕΒ και του ΕΜΠ, η οποία υλοποιήθηκε με το πρόσφατο σύμφωνο, δεν ήταν πρωτοβουλία της πολιτείας, αν και έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετικό εγχείρημα και μοντέλο συνεργασίας. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στους δύο φορείς οι οποίοι διαπιστώνουν μόνο όφελος στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον και τις ευκαιρίες που αναφύονται στο δυναμικά μεταλλασσόμενο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Η κλιματική κρίση, η ενεργειακή παραγωγή και διαχείριση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι ορισμένες μόνο από τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μπορούν να εκληφθούν ως ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου για μία χώρα με συγκριτικά ελάχιστους φυσικούς πόρους λόγω μεγέθους.

Ως αρχικά θεμέλια της συνεργασίας ΣΕΒ και ΕΜΠ προσδιορίστηκαν η μεταφορά τεχνολογίας, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο φορέων, η αναβάθμιση της παιδείας για την ενίσχυση της καινοτομικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των φοιτητών και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και των ψηφιακών ικανοτήτων των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Ευελπιστούμε βάσιμα ότι, σύντομα, μέσω της εξειδίκευσης των συμφωνηθέντων κατευθύνσεων και του καθορισμού στοχευμένων δράσεων, θα συνεισφέρουμε με επιτυχία στην πρόοδο του ΕΜΠ και των φορέων που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ, συνδράμοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: https://www.capital.gr/me-apopsi/3604992/sunergasia-seb-kai-emp-strefontas-to-blemma-sto-mellon

Σχετικά άρθρα

IDEA Innovation Design & Entrepreneurial Action

Δια-Πανεπιστημιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – IDEA

Ψάχνεις καλές ιδέες; Τότε έλα στο IDEA! 🎓 Το Δια-Πανεπιστημιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – IDEA επέστρεψε για 4η φορά με νέο ανανεωμένο κύκλο και δέχεται αιτήσεις! Είσαι φοιτητής 3ου εξαμήνου και άνω του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου;Τότε δήλωσε συμμετοχή και βελτίωσε τις επιχειρηματικές σου δεξιότητες και άρπαξε την ευκαιρία να συνεργαστείς με […]

Περισσότερα
Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στην Ελλάδα, ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται […]

Περισσότερα
European Ρatent Οffice: From lab to market

European Patent Office: From lab to market

Το Εuropean Ρatent Οffice δημοσίευσε στο ενημερωτικό του δελτίο δύο ενδιαφέρουσες μελέτες περίπτωσης για το πώς η μεταφορά τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και νέων αγορών: “Today the EPO publishes two more case studies and a podcast in its series on how technology transfer from university research […]

Περισσότερα