TopoTronics: Νέα εταιρεία τεχνοβλαστός στο ΕΜΠ

TopoTronics

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ, κατά τη συνεδρίασή του στις 27/12/2022, ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας ΙΚΕ τεχνοβλαστού του ΕΜΠ, με την επωνυμία «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της εταιρείας.

Η TopoTronics ιδρύθηκε από το μέλος ΕΔΙΠ, Δρ. Γεώργιο Πηνιώτη και τον Ερευνητή, Δρ. Αθανάσιο Μπίμη, από το Εργαστήριο Γεωδαισίας (Τομέας Τοπογραφίας) της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, με σκοπό την ανάπτυξη hardware και software για τη συλλογή, διαχείριση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων. Πρώτο προϊόν του τεχνοβλαστού αποτελεί ένας καινοτόμος γεωδαιτικός δορυφορικός δέκτης εντοπισμού (GNSS) χαμηλού κόστους, συνοδευόμενος από Android λογισμικό οδήγησης και διαχείρισης των δεδομένων.

Βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου, ο τεχνοβλαστός «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» θα προσφέρει τα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:

  • Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση καινοτόμου ολοκληρωμένου εξοπλισμού, κυρίως χαμηλού κόστους, για τη συλλογή και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, με συνοδευτικό λογισμικό οδήγησης του εξοπλισμού και επεξεργασίας των δεδομένων.
  • Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση προσαρμοσμένου (custom) λογισμικού (οδήγησης hardware, συλλογής και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων).
  • Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και υλοποίησης προσαρμοσμένων (custom) λύσεων εξοπλισμού και συνοδευτικού software οδήγησης και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων για εξειδικευμένες εφαρμογές.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης με εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία και ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων.

Απώτερο στόχο του τεχνοβλαστού TopoTronics αποτελεί η εξέλιξη, η αυτοματοποίηση και η διασφάλιση των συνήθων μεθόδων και πρακτικών συλλογής γεωχωρικών δεδομένων, για τη διευκόλυνση των μηχανικών και των απλών χρηστών στο ύπαιθρο.

Η TopoTronics είναι ο έκτος κατά σειρά ίδρυσης τεχνοβλαστός του ΕΜΠ.

Σχετικά άρθρα

Εκπροσώπηση του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ στα ChatLabs της Βραδιάς του Ερευνητή

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία στις 29 Σεπτεμβρίου, σε επτά πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λάρισα και Μυτιλήνη.  Στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο από την διοργάνωση, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συνομιλήσει με ερευνητές και ερευνήτριες από όλη την Ελλάδα, λύνοντας απορίες και ανταλλάσσοντας […]

Περισσότερα
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητής Ι.Κ. Χατζηγεωργίου

Συνεργασία ΣΕΒ και ΕΜΠ – Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον

Άρθρο του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ, Καθηγητή Ι.Κ. Χατζηγεωργίου στο capital.gr. Μόλις πρόσφατα, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, υπογράφηκε μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του ΣΕΒ, σύμφωνο συνεργασίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ζητούμενο είναι η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των συμφωνηθέντων προς όφελος του ΕΜΠ και των μελών του Συνδέσμου. Η […]

Περισσότερα
R-AMS

R-AMS: Νέα εταιρεία τεχνοβλαστός στο ΕΜΠ

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ, στη συνεδρίασή του την 13/2/2023, ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας ΙΚΕ τεχνοβλαστού του ΕΜΠ, με την επωνυμία «R-AMS Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της εταιρείας. Η R-AMS ιδρύθηκε από Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Κων/νο Χαριτίδη και τους Ευαγγελία Καραξή (CONIFY MIKE), Άννα Καρατζά […]

Περισσότερα