One Year of Science Agora

SCIENCE AGORA

Με ευρεία συμμετοχή και σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «One Year of Science Agora», με εξαιρετικούς ομιλητές από τους συνεργαζόμενους φορείς του Κόμβου, Science Agora, Innovation to Society, την Google, τις ομάδες που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα Proof of Concept του Science Agora, περιπτώσεις επιτυχημένων καινοτόμων επιχειρήσεων και σημαντικές εταιρείες της βιομηχανίας.

Τη συζήτηση άνοιξαν οι επικεφαλής των φορέων που απαρτίζουν το Science Agora, ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντώνης, Πρύτανης του ΟΠΑ, ο Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Πρύτανης του ΕΜΠ, ο Καθ. Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος του ΕΚ ΑΘΗΝΑ και ο Ομ. Καθ. Ιωάννης Βασιλείου, τ. Πρόεδρος ΔΣ – Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην προστιθέμενη αξία που αποκομίζουν ήδη τα ιδρύματα, αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας από τη συνεργασία και μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την επόμενη μέρα του Κόμβου.

Ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από τον Κόμβο μέχρι σήμερα και αυτών που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον και συνδέονται τόσο με την εκπαίδευση των στελεχών των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας και του ερευνητικού δυναμικού των ιδρυμάτων όσο και με την εξωστρέφεια του Κόμβου και την ανάπτυξη συνεργασιών με την αγορά (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Proof of Concept που υλοποιήθηκε και επόμενα που προγραμματίζονται στους τομείς του Πολιτισμού και των Δημιουργικών Βιομηχανιών και του Τουρισμού). Έμφαση δόθηκε στον προσανατολισμό των δράσεων του Κόμβου στην ανίχνευση και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αναγκών της αγοράς και τη διασύνδεσή της με την ερευνητική κοινότητα για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλης αξίας.

Το πρώτο πρόγραμμα «Proof of Concept», με θέμα το Περιβάλλον και την Ενέργεια, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Google. Η κ. Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτηριστικά δήλωσε: “Ήταν μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε στον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας Science Agora. Ως Google, έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίζουμε τον πράσινο και βιώσιμο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες μέσα από τα προϊόντα μας, τις συνέργειες και τη χρηματοδότηση που προσφέρουμε”.

Μετά από σύντομη παρουσίαση της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος Proof of Concept, το βήμα δόθηκε στις ομάδες που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα, οι οποίες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης και στα οφέλη που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Οι ομάδες που παρουσίασαν ήταν οι εξής:

Scidrones

Οnline cloud based διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες για τον διαχειριστή του δικτύου μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ πληροφορίες, από δεδομένα που προέρχονται από Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Run4More

Η πρώτη δωρεάν εφαρμογή στην Ελλάδα που στοχεύει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο) και επιβραβεύει τους χρήστες της με πόντους που μπορούν να εξαργυρώσουν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, κερδίζοντας δωροεπιταγές, προσφορές, ή ενισχύοντας δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.

SILDI

Σύστημα επεξεργασίας δεδομένων για την έγκαιρη ειδοποίηση και πρόβλεψη προβλημάτων κατά τη διεργασία επεξεργασίας νερού, μέσω του καθορισμού του δείκτη SDI σε πραγματικό χρόνο.

FreshIt

Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επεξεργασίας των φρούτων με σκοπό την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου προϊόντος μέσω της εφαρμογής αειφόρων και ήπιων επεξεργασιών.

Fresqo

Σύστημα που παρέχει μια ασφαλή εκτίμηση του δείκτη νωπότητας των ψαριών, χρησιμοποιώντας  εργαλεία ανάλυσης εικόνας και αξιοποιώντας τις χρωματικές μεταβολές στους ιστούς των ψαριών.

Dataphoria

Πλατφόρμα analytics-as-a-service που αξιοποιεί δεδομένα και διευκολύνει επιχειρήσεις, οργανισμούς  και πόλεις να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην αειφορία.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εταιρείες Cyrus, SymbioLabs και ΤΕΚΜΟΝ που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από τους φορείς που απαρτίζουν το Science Agora και έχουν διαγράψει ήδη επιτυχημένη πορεία στην αγορά. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μοιράστηκαν την εμπειρία τους και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές της μετάβασης της έρευνας από το εργαστήριο στην αγορά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες εισηγήσεις καταξιωμένων στελεχών της αγοράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές της συνεργασίας του Κόμβου με τις επιχειρήσεις και πρότειναν συγκεκριμένες δράσεις που θα επιταχύνουν τη διασύνδεση των δύο.

Σχετικά άρθρα

European Ρatent Οffice: From lab to market

European Patent Office: From lab to market

Το Εuropean Ρatent Οffice δημοσίευσε στο ενημερωτικό του δελτίο δύο ενδιαφέρουσες μελέτες περίπτωσης για το πώς η μεταφορά τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και νέων αγορών: “Today the EPO publishes two more case studies and a podcast in its series on how technology transfer from university research […]

Περισσότερα
Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας

Πρόσκληση για ένταξη νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων και νεοφυών καινοτόμων ΜμΕ στη Θ.Ε.Α.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών καλεί νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς καινοτόμες ΜμΕ να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στη δομή της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α., του Κέντρου Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», με δυνατότητα ενσωμάτωσής τους, είτε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης, είτε στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας. Κάνε την αίτησή σου στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – […]

Περισσότερα
To ΕΜΠ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

To ΕΜΠ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το ΕΜΠ συμμετέχει, για πρώτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (86η ΔΕΘ) με δικό του εκθεσιακό χώρο. Η συμμετοχή έχει ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες, τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια του Ιδρύματος και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα επιτεύγματα και τις προσπάθειες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του σε σχέση με τις τρέχουσες […]

Περισσότερα