TopoTronics: Νέα εταιρεία τεχνοβλαστός στο ΕΜΠ

TopoTronics

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ, κατά τη συνεδρίασή του στις 27/12/2022, ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας ΙΚΕ τεχνοβλαστού του ΕΜΠ, με την επωνυμία «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της εταιρείας.

Η TopoTronics ιδρύθηκε από το μέλος ΕΔΙΠ, Δρ. Γεώργιο Πηνιώτη και τον Ερευνητή, Δρ. Αθανάσιο Μπίμη, από το Εργαστήριο Γεωδαισίας (Τομέας Τοπογραφίας) της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, με σκοπό την ανάπτυξη hardware και software για τη συλλογή, διαχείριση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων. Πρώτο προϊόν του τεχνοβλαστού αποτελεί ένας καινοτόμος γεωδαιτικός δορυφορικός δέκτης εντοπισμού (GNSS) χαμηλού κόστους, συνοδευόμενος από Android λογισμικό οδήγησης και διαχείρισης των δεδομένων.

Βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου, ο τεχνοβλαστός «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» θα προσφέρει τα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:

  • Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση καινοτόμου ολοκληρωμένου εξοπλισμού, κυρίως χαμηλού κόστους, για τη συλλογή και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, με συνοδευτικό λογισμικό οδήγησης του εξοπλισμού και επεξεργασίας των δεδομένων.
  • Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση προσαρμοσμένου (custom) λογισμικού (οδήγησης hardware, συλλογής και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων).
  • Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και υλοποίησης προσαρμοσμένων (custom) λύσεων εξοπλισμού και συνοδευτικού software οδήγησης και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων για εξειδικευμένες εφαρμογές.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης με εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία και ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων.

Απώτερο στόχο του τεχνοβλαστού TopoTronics αποτελεί η εξέλιξη, η αυτοματοποίηση και η διασφάλιση των συνήθων μεθόδων και πρακτικών συλλογής γεωχωρικών δεδομένων, για τη διευκόλυνση των μηχανικών και των απλών χρηστών στο ύπαιθρο.

Η TopoTronics είναι ο έκτος κατά σειρά ίδρυσης τεχνοβλαστός του ΕΜΠ.

Σχετικά άρθρα

Εισαγωγή στα θέματα αξιοποίησης της έρευνας και επιχειρηματικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Εισαγωγή στα θέματα αξιοποίησης της έρευνας και επιχειρηματικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών «Στοιχεία Χρηματο-οικονομίας – Ναυτιλιακές Χρηματοδοτήσεις, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», που συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Λυρίδης, πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2022 παρουσίαση στους φοιτητές σχετική με τα θέματα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την επιχειρηματικότητα. Η Ιωάννα Καστέλλη, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και επιστημονικός συνεργάτης του […]

Περισσότερα
SMARTFAN Conference & Workshop

SMARTFAN Conference & Workshop

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, το έργο SMARTFAN (GA 760779) διοργανώνει το Συνέδριο με θέμα «Smart and intelligent composite structures for innovative industrial application», το οποίο πραγματοποιείται τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού & Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Η εκδήλωση στοχεύει στην προώθηση της γνώσης και στην ανταλλαγή νέων ιδεών […]

Περισσότερα
Egg

Πρόγραμμα egg-enter, grow, go

Το egg – enter grow go, ως αρωγός και υποστηρικτής της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, υλοποιεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης (mini acceleration) διάρκειας δύο (2) μηνών, με στόχο την ενδυνάμωση της γυναικείας εκπροσώπησης στην Έρευνα και την Καινοτομία και τη διασύνδεσή τους με την πραγματική οικονομία. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης, μπορούν να συμμετάσχουν Ερευνητικές Ομάδες, από διάφορους τεχνολογικούς/παραγωγικούς κλάδους […]

Περισσότερα