Βιομηχανικά διδακτορικά – Άρθρο 126 Ν. 4926/2022

Βιομηχανικά Διδακτορικά

1. Υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών σύμφωνα με τα άρθρα 38 έως 41 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114) δύνανται να υποβάλουν αίτηση για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία, που εδρεύει ή παράρτημα της οποίας λειτουργεί στην ημεδαπή. Η αίτηση αφορά στη διεξαγωγή βασικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.

2. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή της βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει ως μέλος στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, εφόσον είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Συνέλευσης του τμήματος κατά παρέκκλιση των άρθρων 38 και 41 του ν. 4485/2017, άλλως μετέχει στις συνεδριάσεις της τριμελούς και επταμελούς επιτροπής, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, εκφράζοντας τις απόψεις του, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

3. Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), κατόπιν εισήγησης του τμήματος, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών και εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., εάν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.

4. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή της βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται ο εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος και ο κανονισμός διδακτορικών σπουδών του Τμήματος.

5. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του παρόντος έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος και τον κανονισμό διδακτορικών σπουδών του Τμήματος.

6. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 3.

7. Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν βιομηχανικά διδακτορικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασφαλίζονται για παροχές σε είδος και σε χρήμα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), εκτός αν είναι παράλληλα ασφαλισμένοι, άμεσα ή έμμεσα, για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα ασφάλισης ασθενείας. Η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, οι οποίες υπολογίζονται επί του κατώτατου μισθού, βαρύνει τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία, εκτός εάν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χρηματοδοτείται μέσω της επιχείρησης ή της βιομηχανίας για την εκτέλεση έργου/προγράμματος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτούμενου έργου/προγράμματος του Ε.Λ.Κ.Ε.

8. Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.

Σχετικά άρθρα

4o WorkshopΤΕΣ – Επιχειρηματική Αξιοποίηση Έρευνας και Μεταφορά Τεχνολογίας – Workshop Series 2022-2023

4o WorkshopΤΕΣ – Επιχειρηματική Αξιοποίηση Έρευνας και Μεταφορά Τεχνολογίας – Workshop Series 2022-2023

Το τελευταίο workshop της σειράς «Επιχειρηματική Αξιοποίηση Έρευνας και Μεταφορά Τεχνολογίας – Workshop Series 2022-2023» με θέμα «Η επόμενη μέρα για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου και ώρες 16:00 – 18:00 στα γραφεία της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ελεύθερη είσοδο και με […]

Περισσότερα
Πρύτανης ΕΜΠ, Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

Στρατηγική επιλογή η σύνδεση ΕΜΠ με την επιχειρηματικότητα

Άρθρο του Πρύτανη του ΕΜΠ Καθηγητή Ανδρέα Γ. Μπουντουβή και του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη στο Βήμα της Κυριακής. Στη νέα εποχή της γνώσης και σε έναν κόσμο που αλλάζει, η συνεργασία των επιχειρήσεων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη σύνδεση των νέων […]

Περισσότερα
SCIENCE AGORA

Πρωτοποριακή σύμπραξη 5 επιστημονικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΘΗΝΑ & ΕΠΙΣΕΥ συν-δημιουργούν το “SCIENCE AGORA” Δύο κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τρία κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) συμπράττουν για την ίδρυση του Κεντρικού […]

Περισσότερα